Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер реагира остро на твърдения, че международната федерация се подготвя да сключи историческа сделка, след която ще загуби ключови права във футбола. Преди дни германските "Зюдойче цайтунг" и WDR съобщиха, че настоящият президент Джани Инфантино опитва да продаде основни права на ФИФА в сделка за 25 млрд. долара с консорциуми, свързани със Саудитска Арабия.

Блатер заяви в "Туитър", че ФИФА не трябва да "разпродава футбола". По думите му сега е моментът членовете на международната федерация да се намесят, като даде за пример президента на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел.

Гриндел призова в събота Инфантино "да сложи на масата всички факти и пълната информация".

През април се появиха информации, че президентът на ФИФА е представил оферта за 25 млрд. долара по време на среща на изпълнителния борд в Богота. Тогава се твърдеше, че консорциум е готов да плати по 12 млрд. долара за два нови турнира - разширено световно клубно първенство и глобална Лига на нациите, а другият 1 милиард бил за права за дигитално съдържание.

Сега двете германски медии посочват, че за същата стойност инвеститорите щели да получат много повече - включително архивни кадри, филми и видеа, права за мърчандайз, компютърни игри и др.

Според информацията в консорциума участват SB Investment Advisers Limited (SBIA) и базираната в Лондон Centricus Partners LP, които са свързвани със Саудитска Арабия.

От ФИФА посочиха пред ДПА, че изтеклите документи са част от стотици страници документация и че не са актуални. В допълнение се казва, че не може да се правят заключения до взимането на крайно решение или приемането на предложение.

Дневник