Шумен да подкрепи побратимения си унгарски град Дебрецен при кандидатстването му за Европейска столица на културата през 2023 г. предлага на Общинския съвет кметът Любомир Христов. Това стана ясно на проведения днес Консултативен съвет към местния парламент.

Докладната записка влиза в дневния ред на ноемврийската сесия след получено писмо от кмета на община Дебрецен. В него той е депозирал предложение за подкрепа и сътрудничество от страна на община Шумен във връзка с участието на Дебрецен в процедурата по определяна на културна столици на Европа през 2023 г.

"Целта е не само да се подчертае културния диалог, но и да се засили сътрудничеството с побратимените градове, което ще повлияе на културата и креативната икономика", се посочва в писмото.

Предложението е да бъде сключено споразумение за партньорство между Шумен и организацията, която работи по кандидатурата на Дебрецен. В случай, че градът бъде определен за европейска столица на културата въз основата на този документ да се изготви ясно дефиниран план за конкретни дейности.

ШУМ.БГ