С пет победи и 21 подиума във Формула 1 на едва 21-годишна възраст, Макс Верстапен е сред най-популярните пилоти в шампионата в момента. Холандецът си спечели репутацията на много бърз и агресивен, а с това има и много фенове. Точно заради това собствениците на Формула 1 от "Либърти медия" искат да използват ефекта Верстапен и да направят състезание в родината му.

Идеята за Гран при на Холандия се обсъжда от юли. Тогава FOM (Formula One Management) и рейс директорът на Формула 1 Чарли Уайтинг направиха инспекция на прочутата писта "Асен", която е един от обсъжданите варианти.

Според холандски издания и трасето "Зандворт" също е вариант. Именно тази писта приема всички стартове в Холандия между 1952 и 1985 г.

"Ние сме много заинтересовани от състезание в Холандия. Имахме продуктивни разговори и вярвам, че можем да направим нещо, което да зарадва хората", каза Шон Братчис от "Либърти медия" пред "Ройтерс".

Според Братчис ефектът от популярността на Верстапен трябва да се използва. Той нарече холандеца "един от най-ярките образи" във Формула 1. Най-младият победител в историята (18 години и 228 дни в Гран при на Испания през 2016 г.), има един от най-големите фенклубове.

Над 20 хиляди фенове пътуват от Холандия за стартовете в Австрия и Белгия, за да подрепят Верстапен.

През лятото на пистата в "Зандворт" се проведе фестивал на скоростта, в който се включи и Верстапен. Тогава имаше над 110 хиляди зрители. Другата обсъждана писта "Асен" също привлича много зрители. Холандската писта, известна и като "Катедралата на скоростта", е редовен домакин на стартове в MotoGP.

В последните години Формула 1 постоянно разширява географията си. Виетнам е последната страна, която беше обявена за домакин на състезание и влиза в календарата от 2020 г. Междувременно класически надпревари в Европа като "Силвърстоун" и "Монца" са с все по-неясно бъдеще. Не е сигурно дали и бразилската писта "Интерлагос" ще остане в календара.

dnevnik.bg