България завършва на второ място в група 3 от Дивизия С от Лигата на нациите след равенство 1:1 със Словения в последния си мач от турнира. Националите опитаха да се борят и да стигнат до победа, която да им остави шансове за първатапозиция, но не я постигнаха.

Срещу себе си българските играчи срещнаха добре организиран словенски отбор, който с един точен удар стигнаха до точката. България откри чрез резервата Галин Иванов в 69-ата минута, но четвърт час преди края Словения изравни чрез Миха Зайц.

Резултатът не свърши никаква работа на България, след като по същото време Норвегия победи Кипър с 2:0 като гост. Преди последния двубой българите и норвежците бяха с равни точки.

В крайното класиране Норвегия завършва с 13 точки, а България – с 11. Кипър остава на трето място с пет, а Словения последен в групата с едва три точки.

За България равенството носи трети пореден мач без победа, след като в началото отборът започна Лигата на нациите с три поредни победи.

Вижте пълна статистика и коментари от развоя на мача в интерактивната графика в края на статията. Със стрелките под терена можете да отидете до конкретен момент от мача.

Петър Хубчев направи три промени от състава в мача с Кипър. Вместо Галин Иванов, болния Божидар Краев и наказания Тодор Неделев започнаха Николай Димитров, Спас Делев и Станислав Костов.

От началните минути България показа, че иска да контролира топката и да не оставя на словенските футболисти да разиграват прекалено дълго. Играчите на Петър Хубчев се стараеха да печелят топката в средата на терена или още в полето на съперника. Много често атаките преминаваха по фланговете, където крайните защитници Страхил Попов и Антон Недялков бяха много активни.

Първата опаност обаче беше на сметката на гостите. В 11-ата минута Роман Безяк излезе на крилото и от там центрира за Вербич, но за късмет на българските играчи, изстрелът му мина над вратата.

Българските футболисти отговориха пет минути по-късно с подобна атака. Васил Божиков изведе Недялков на левия фланг, той бързо центрира към Станислав Костов, но голмайсторът на Първа лига стреля високо над вратата.

Действията на българския тим бяха съсредоточени към намиране на празните пространства. За това Костов се изтегли назад, а Делев постоянно се движеше по целия фронт на атаката. Няколко пъти играчите в бяло пробваха да намерят Делев зад защитата, но нападателят с №9 нямаше късмет при овладяването.

В 33-ата минута пред Костов се откри нова възможност, но и този път дебютиращият като титуляр нападател не порази целта.

До края на първата част България отправи два точни удара, като и двата дойдоха след изстрели на защитниците Страхил Попов и Николай Бодуров. И двата бяха слаби като не затрудниха словенския вратар Вид Белец. Словения нямаше точен изстрел през първата част.

Най-чистото положение за гол за българския състав се откри пред Ивелин Попов в началото на втората част. Капитанът на България засече центриране с глава, но стреля право в словенския вратар Белец.

Постепенно натискът на българския състав се засили, а Петър Хубчев прибягна и до ходове от пейката. Той пусна Радослав Василев и Галин Иванов и в 69-ата минута това даде резултат.

Халфът на "Славия" се озова в наказателното поле и засече с глава центриране на Страхил Попов. Минимална победа обаче не вършеше никаква работа на българите, затова те се хвърлиха още по-смело в атака.

При навлизане в последния четвърт час България заигра вабанк и това изигра лоша шега. При една от редките си атаки след почивката Словения стигна до изравнителен гол в 75-ата минута.

Негов автор стана Миха Зайц, който беше непокрит на границата на наказателното поле и с мощен удар с десния крак преодоля Георги Петков – 1:1.

До края на мача беше много интересно и пред двете врати. Българския състав стигна до няколко много добри шанса, но словенската защита се справи.

Георги Петков също имаше работа и трябваше да прави ефектно спасяване в последната минута на редовното време. Попадение на Ивелин Попов в самия край пък беше отменено заради засада.

Дневник