Решението на Съда на ЕС, според което отпускът за отглеждане на дете не се зачита за трудов стаж и съответно не дава право на платен отпуск след това, не означава, че България трябва да промени своите правила. Това разясни пред Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Съдът на ЕС се произнесе по казус от Румъния след като получи запитване от местен съд. Това предизвика безпокойство и в България, че правата на родителите с малки деца могат да бъдат ограничени и правото на платен годишен отпуск след 2-годишния отпуск по майчинство (родителски отпуск) да им бъде отнето. Синдикатите и юристи вече заявиха, че решението на Съда на ЕС противоречи на българската конституция. Работодателските организации пък настояха платеният отпуск да отпадне.

Днес социалният министър потвърди, че решението не налага промяна в българското законодателство, което е най-щедрото в ЕС за отпуска за майчинство. Едновременно с това той добави, че "си струва да се води дебат дали за времето, в което си бил в отпуск, трябва да получиш платен годишен отпуск". "Този въпрос не може да се реши еднозначно, въпрос на разговори е със социалните партньори, но това е много чувствителен въпрос", добави Петков.

По повод предложението на работодателски организации двегодишният отпуск по майчинство да се съкрати заради недостига на работна ръка, Петков отговори, че е по-добре това да става с насърчения. Той даде пример с разпоредбата от средата на 2017 г., според която майките, излезли предсрочно на работа, получават половината от обезщетението, което биха получавали, ако останат да гледат децата си вкъщи. По думите му данните на НОИ показват, че има интерес към тази мярка. Предложението на БСП да се увеличат парите за втората година от майчинството според министъра е мярка в обратната посока - на задържане на майките вкъщи.

В отговор на въпрос за предстоящите коледни надбавки за пенсионерите Петков уточни, че сумата от 40 лв. ще се плати на всички пенсионери, чийто доход е по-нисък от линията за бедността, като е взета сумата за 2019 г. - 348 лв., а не 321 лв., колкото е през тази. В тази сума се вместват общо 1.29 млн. души.

 Дневник