В Деня на християнското семейство, 21 ноември от 17.30 часа в артпространството на Радио Шумен ще бъде представена изложбата "Светове" на младия артист Гергана Балабанова.

Колекцията от творбите, включени под общото заглавие на изложбата, са рисуване в различни години и представят различните стилове и техники, с които борави техният автор. 

Според младата художничка в творбите й ярките цветове играят голяма роля, тъй като те "характеризират, както атмосферата на слънчевите места, далеч от познатия ми свят, така и емоционалното състояние в момента на създаване на конкретна творба".

Тя споделя, че работите й пресъздават два свята - външен и вътрешен, всеки със своите характеристики и емоции. "Външният – този на впечатленията, останали у мен по време на път и вътрешния –  моят душевен и усещанията, породени от ежедневието", казва тя.

Гергана Балабанова завършва средно образование в ПМГ "Нанчо Попович" през 2013 година. Рисуването за нея винаги е било най-предпочитаното изразно средство, а влечението и към изкуството е още от детските и години. Творецът, който я води към нейното израстване в художественото изкуство е Румен Михайлов, преподавател в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“.

По-късно и с подкрепата на родителите си, Гергана Балабанова решава да превърне хобито си в професия. През 2018 година завършва Живопис в Националната художествена академия в София в ателието първоначално на професор Валентин Колев, а по-късно се учи от доцент доктор Здравка Василева. На този етап от своето израстване продължава развитието си в магистърска степен, отново в ателието на доцент Василева.

ШУМ.БГ