БСП и ДПС са против предложението на депутати от управляващите партии номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина да отпаднат. Мотивът на вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" е, че така ще се избегне т.нар. феномен 15/15, при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.

Според зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков, за да сработи едно правило, е необходимо време за приемането му от обществото, заради което номерата пред партиите в бюлетината трябва да останат. Колегата му от ДПС Йордан Цонев смята, че няма смисъл от отпадането на номерата, които били една 30-годишна традиция. "Всеки опит да се усложни изборното законодателство в последните три години довежда до повече невалидни бюлетини, с което се накърнява легитимността на изборния процес", обяви Цонев пред БНР.

"БСП ще се противопостави много категорично на ограничаването на възможността за машинно гласуване. Машинното гласуване е един от начините да бъдат пресечени някои от най-зловредните практики по време на избори, а именно подправяне на протоколи, грешки при броенето и отчитането на преференции и други", обяви Крум Зарков на пресконференция днес.

Предложението на управляващите е да няма машинно гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора и на корабите с български флаг. Йордан Цонев от ДПС смята, че не трябва да има машинно гласуване в "специфичните секции", но не уточни кои са те. По думите му прагът може да е не 300, а 50 избиратели.

БСП е против идеята държавното дружество "Информационно обслужване" да изработва специализираните устройства за машинно гласуване, докато ДПС я подкрепя.

И двете партии са за отлагането на въвеждането на електронно гласуване. ДПС е против тази опция като цяло, а БСП смята, че тя крие рискове.

Dnevnik.bg