Известната канадска поп изпълнителка Тейлър Суифт обяви, че е подписала нов звукозаписен договор с "Юнивърсъл" (Universal Music Group), който ще й предостави повече контрол върху нейната собствена музика, но ще стимулира и възнаграждението на музикалните изпълнители, чиято музика се излъчва в "Спотифай" (Spotify), писаха няколко от големите световни медии "Ройтерс".

Суифт, която стои зад едни най-продаваните албуми в последното десетилетие - "1989" и Reputation - е сред най-богатите и влиятелни изпълнители в момента. В публикация пред своите 13 млн. последователи в "Инстаграм" тя сподели, че договорката й с компанията включва споразумение, че всяка потенциална продажба на дялове на "Юнивърсъл" в Spotify ще води до "разпределяне на пари до техните изпълнители".

По думите й от компанията "щедро" са се съгласили на това предложение, тъй като то ще осигури по-добри условия за отчисленията, плащани преди това от други големи лейбъли.

 Суифт допълва в публикацията си, че винаги е вярвала, че стриймингът се основава и продължава да работи на базата на "магията, създадена от артисти, текстописци и продуценти". 28-годишната звезда сподели още, че ще продължи да притежава всички свои мастерирани записи, но допълнителни финансови детайли от сделката не бяха публикувани.

Суифт отдавна използва тежестта си в музикалната индустрия, за да провежда кампания за по-доброто заплащане на изпълнителите, чиято музика е включена в стрийминг услуги. През 2017 г. тя върна музиката си в Spotify, след като близо три години публично се оплакваше, че стрийминг услугите не плащат достатъчно на изпълнителите.

С времето Spotify и Apple Music се превърнаха в единствените големи източници на приходи за звукозаписната индустрия, а миналата година задминаха продажбите на музика на физически носители като компактдискове, както и платените дигитални сваляния за пръв път в историята, сочеше международен доклад през април.

Изпълнителният директор на "Юнивърсъл" обяви, че уважава кампанията на Суифт за по-добри условия за плащане, и допълни, че тя не просто е търсила компания партньор, която да разбира нейните творчески идеи и притежава ресурсите и знанията да оперира глобално от нейно име, но и партньор, чийто подход спрямо изпълнителите е съгласуван с нейната визия.

Суифт, чиято кариера започва на възраст 15 години като кънтри певица към малкия независим лейбъл от Нашвил Big Machine Records, има 10 награди "Грами" и е единственият изпълнител с четири албума, достигнали продажби от над 1 млн. копия в първата седмица от своето излизане.

Дневник