Коалиционният съвет на "Обединени патриоти", който продължи около шест часа днес в Министерски съвет, не успя да избере заместник на Валери Симеонов на вицепремиерския пост. Той подаде оставка след близо четири седмици протести на майките на деца с увреждания.

Според неофициална информация Валери Симеонов е предложил да бъде заместен от Мариана Николова, която е началник на кабинета му. Коалиционните партньори не са се съгласили с номинацията му, но той е държал на нея.

Николова е юрист с опит в публичния сектор. По професия е адвокат, вписана е към Софийската адвокатска колегия. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания" ЕАД.

Мариана Николова е преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов

Сутринта Борисов е събрал тримата си коалиционни партньори на разговор, който е продължил около два часа. Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е излязъл преди 11 часа за среща с министъра на младежта и спорта на Иран. След връщането му, към 12:30, започна съветът на "Обединени патриоти" в кабинета на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

На него присъстваха и депутати от парламентарната група. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът му Десислав Чуколов излязоха от Министерския съвет малко след 16 часа, без да коментират. Пред сградата на Министерския съвет Сидеров обяви, че коалицията е стабилна и премиерът Бойко Борисов ще реши кой да бъде вицепремиер на мястото на Валери Симеонов.

Официална информация за разговорите днес не беше разпространена, но по всяка вероятност "патриотите" са оставили решението кой да бъде вицепремиер на Бойко Борисов. Очаква се името на заместника на Валери Симеонов да бъде обявено утре, когато има заседание на Министерския съвет, а рокадата да бъде гласувана от парламента до края на седмицата.

Дневник