Първата задача на парламента тази седмица е да гласува оставката на вицепремиера Валери Сименов и да утвърди за поста сегашният му началникът на кабинета Марияна Николова. Предложението за промяната на състава на Министерски съвет е на премиера Бойко Борисов. Предложението е внесено вчера вечерта след цял ден совалки и срещи на Борисов с коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Вчера коалиционният съвет на "Обединени патриоти", който продължи около шест часа, официално не успя да избере заместник на Валери Симеонов на вицепремиерския пост. Той подаде оставка след близо четири седмици протести на майките на деца с увреждания.

Валери Симеонов е предложил да бъде заместен от Марияна Николова. Коалиционните партньори не са се съгласили с номинацията му, но той е държал на нея, твърдят участници в разговора. Според БНТ са били дискутирани и други имена, но тъй като те са били на депутати, се е появил спор, свързан с това кой влиза на техните места. В крайна сметка решението е оставено на Борисов.

 Николова е юрист с опит в публичния сектор. По професия е адвокат, вписана е към Софийската адвокатска колегия. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания" ЕАД.

Очаква се Симеонов да се върне в парламента, като това ще наложи парламента да напусне Меглена Александрова ("Атака"). Така лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще остана се депутат по-малко.

Дневник