Българският национален отбор по футбол завърши на 29-а позиция в първия сезон от Лигата на нациите. Класирането в топ 30 осигури на България място в трета урна в жребия за квалификациите за европейското първенство през 2020 г.

С три победи, две равенства и една загуба тимът на Петър Хубчев завърши втори в група 3 на третата дивизия в новия турнир на УЕФА. Националите събраха 11 точки и останаха на две точки зад Норвегия, която спечели промоция за втора дивизия.

Със седемте си точки срещу тимовете, които заеха първо и трето място в групата - Норвегия и Кипър, България приключва Лигата на нациите като най-добрия втори отбор във втора дивизия. (Точките срещу последните не се зачитаха за тази класация).

 Въпреки че се размина с първото място, тимът на Хубчев най-вероятно ще участва във финалните плейофи през март 2020 г., ако не успее да се класира за европейското през квалификациите.

Жребият за Евро 2020

Жребият за квалификациите за европейското ще се тегли на 2 декември в Дъблин. 55 отбора ще бъдат разделени в десет групи. Мачовете ще се изиграят от 21 март до 19 ноември 2019 г. Първите два отбора от всяка група ще се класират за европейското, което ще се проведе в 12 държави от 12 юни до 12 юли 2020 г.

България ще е поставена в трета урна заедно с Норвегия, Сърбия, Словакия, Турция, Ирландия, Шотландия, Северна Ирландия, Финландия и Израел. Това са отборите, с които националите не могат да се паднат на жребия.

В първите две урни при жребия ще са Португалия, Холандия, Англия, Швейцария, Франция, Хърватия, Белгия, Испания, Италия, Германия, Полша, Австрия, Чехия, Дания, Исландия, Русия, Швеция, Украйна, Уелс и Босна и Херцеговина.

В четвърта урна са Унгария, Румъния, Гърция, Албания, Черна гора, Кипър, Естония, Словения, Литва и Грузия. В пета са Македония, Косово, Беларус, Люксембург, Армения, Азербайджан, Казахстан, Молдова, Гибралтар и Фарьорски острови.

В шеста урна ще има шест отбора - Латвия, Лихтенщайн, Андора, Малта и Сан Марино, които заеха последните шест места в Лигата на нациите.

Финалните плейофи

След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Те ще се през март 2020 г.

В тези плейофи участват победителите в групите на Лигата на нациите (общо 16 отбора), но само ако не са се класирали за европейското.

Повечето отбори от първите две дивизии ще си осигурят квоти за Евро 2020 още през квалификациите, което ще остави много свободни места в плейофите.

Те ще бъдат заети от следващия в класирането в Лигата на нациите и ако се наложи - с отбори от долните дивизии.

Такъв най-вероятно ще бъде случаят с България заради 29-ата й позиция.

Голямото предимство на отборите, които спечелиха своите групи в Лигата на нациите, е, че в плейофите не могат да играят със съперници от горна дивизия. За България е доста вероятно да попадне във финалната четворка на втора дивизия, където потенциално ще срещне по-силни тимове.

Следващия сезон в Лигата на нациите

Следващото издание на новия турнира на УЕФА ще се проведе през 2020-21 г. България остава в трета дивизия, в която ще са още Турция, Словакия, Ирландия, Северна Ирландия, Израел, Унгария, Румъния, Гърция, Черна гора, Косово, Македония, Беларус и Грузия.


Участниците в елитната дивизия ще са Португалия, Швейцария, Англия, Холандия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Дания, Швеция, Украйна и Босна и Херцеговина.

Във втора дивизия ще са изпадналите от елита Хърватия, Германия, Полша и Исландия, запазилите местата си Русия, Австрия, Чехия и Уелс и спечелилите промоция от трета дивизия Норвегия, Шотландия, Финландия и Сърбия.

Словения и Кипър, които бяха в групата на България, изпаднаха в последната дивизия. В нея ще са още Естония, Литва, Латвия, Армения, Андора, Казахстан, Гибралтар, Малта, Фарьорски острови, Молдова, Азербайджан, Лихтенщайн, Люксембург и Сан Марино.

Дневник