Подкрепата за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" е намаляла рязко, откакто най-големият корупционен скандал от години се разрази този месец. Това показва проучване, публикувано късно във вторник и цитирано от "Ройтерс".

Одобрението за ПиС в проучването на "Кантар Милуърд Браун" от тази седмица е с 5 процентни пункта по-ниско, отколкото бе в началото на месеца, и е около 33%.

В замяна на това нараства одобрението за центристката "Гражданска платформа" и достига 26% - също с 5 пункта повече. Това означава, че дистанцията между двете партии се е стопила от 17 до едва 7 процентни пункта.

С около 37.5% от гласовете "Право и справедливост" спечелиха убедително изборите през октомври 2015 г. и започнаха реформи, които според Европейската комисия и активисти заплашват демократичните устои на Полша. "Гражданска платформа" взе около 24 на сто.

Миналата седмица директорът на полския финансов регулатор Марек Шарновски подаде оставка заради обвинения от милиардера Лешек Чарнецки, собственик на две банки в страната (една от които е деветата по големина). Чарнецки твърди, че Шарновски, назначен от ПиС, е поискал огромен подкуп, за да помогне на една от банките. Акциите на Getin Noble се сринаха с над 70%, а на Idea Bank - с 92 на сто тази година и това повдигна въпроси за стабилността на полската финансова система.

Скандалът доведе и до обиски в централата на финансовия регулатор. Управляващите в Полша отхвърлят спекулации в медиите, че може да се стигне до предсрочни избори.

Дневник