До края на февруари 2019 г. търговците на горива трябва да променят софтуера на касовите си апарати така, че да могат да дават на клиента информация за това как се формира цената. Това предвижда проект за промени в наредба на Министерството на финансите, публикувана за обществено обсъждане. Разчетите на ведомството сочат, че разходът на компаниите ще е около 200 лв. на обект.

До предлаганото изменение се стигна след масови протести срещу високите цени на горивата, които държавата не успя да успокои с обяснението, че причината е в поскъпването на суровия петрол на международните пазара.

Затова финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов обявиха идеята, която според тях ще даде повече яснота на потребителите за ценообразуването в сектора.

С промените се въвежда изискване при извършване на продажби или зареждания на течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП) във фискалния бон да се отпечатва информация за размера на данъка върху добавената стойност (ДДС), акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет, информира Министерството на финансите.

Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за купените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

Дневник