С карнавални костюми и торта днес Центърът за ранно детско развитие отбеляза втория си рожден ден. Деца, родители, гости се забавляваха с музика и танци.

За двете години от съществуването си специалистите на Центъра помогнаха на над 150 деца от 0 до 7 г. да преодолеят изоставането в развитието си. Към момента 85 деца посещават занятията при рехабилитатор, кинезитерапевт, психолог, логопеди и специални педагози. Процедурите са безплатни за родителите, а целият екип помага на семействата да се справят с трудностите в отглеждането на децата. Съвети и подкрепа са получили 100 родители на деца с увреждания от града и селата на община Шумен

„Днес виждаме едни щастливи деца. Надявам се близките и родителите на децата да са спокойни, уверени, обнадеждени. Надявам се следващата година да празнуваме и третата година на Центъра за ранно детско развитие. Ще направим всичко по силите си това да се случи“, каза заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. Освен нея гости на тържеството бяха заместник областния управител Ширин Вели, представители на различни институции.

„Добре дошли на всички наши гости. Празнуваме две години, които са изпълнени с много труд и много работа всеки ден. Всички деца тук получават подкрепата, от която имат нужда. Благодаря на родителите, че ни поверяват децата ни. Вярвам, че заедно ще преодолеем всички трудности. Най-добрите неща предстоят. Пожелавам ви да сте много здрави, много обичани и вярвайте в чудеса“, обърна се към гостите управителят на Центъра Пенка Атанасова.

Тя разказа и за част от децата, които са успели да преодолеят изоставането в развитието си, след като са посещавали Центъра. „Най-малките ни посетители са недоносени бебета, сред които сега има и четири двойки близнаци. Петгодишно момченце с хидроцефалия преодоля част от двигателния и говорния си дефицит с помощта на специалистите от центъра. Детето провежда занятия с кинезитерапевт, логопед и специален педагог и вече ходи, хванато за ръка и произнася първите си изречения. 10 са вече малчуганите, които правят най-трудната първа крачка с помощта на рехабилитатора и кинезитерапевта от центъра. След работата си с логопедите децата произнасят трудните звуци и думички. Специалните педагози и психологът в екипа подпомагат затрудненията в адаптацията в детската градина и проблеми в общуването, работят и за подобряване на обучителните способности и умения на децата“, обясни Атанасова.

Тя допълни, че седем момчета и момичета, израснали под грижите на специалистите в Центъра, вече са първокласници, на други им предстои догодина да прекрачат училищния праг.

Центърът за ранно детско развитие бе открит през 2016 г. и започна да функционира с евросредства по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., като проектът бе за една година. Заради необходимостта от подобна услуга през 2017 г. проектът бе удължен с още една година и получи допълнително финансиране по оперативната програма.

Центърът за ранно детско развитие предлага почасови занятия и се намира в сградата на Детска градина „Пчелица“ в Шумен.

ШУМ.БГ