Избраната вчера за вицепремиер с ресор икономическа и демографска политика Марияна Николова се надява, че екипът министри ще я приеме и ще успее да се впише в стила на работата на Министерския съвет. В интервю за "24 часа" тя казва, че се чувства повече като експерт и технократ, а не политик

За предшественика си на поста Валери Симеонов, който подаде оставка заради репликата си, че майките с увреждания са "кресливи жени" с "уж болни деца", тя казва, че е открит и праволинеен човек. "Той подхождаше честно към всеки проблем, изучаваше го в детайли, допитваше се до мнението на експерти и специалисти", казва Николова, която досега беше началник на кабинета на Симеонов и е издигната за вицепремиер от него. Тя пояснява, че работи с него над година и е в течение на започнатите политики, които следва да довърши.

Николова възнамерява да покани на срещи работодателите, синдикатите и кметовете, за да изясни кои са слабите места в нормативната уредба и положителните практики, които се нуждаят от подкрепа.

Запитана за отказа на коалиционния партньор "Атака" да даде подкрепата си за нея, новият вицепремиер повтаря, че ще се съсредоточи в работата, която се очаква от член на изпълнителната власт, и изразява надежда, че партиите в парламента ще намерят верните политически стъпки и преговори.

Дневник