Магистратите и съдебните служители ще получат коледни премии. За всички те ще бъдат в размер на 43.5% от основната заплата и ранга. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС), информира news.lex.bg.

Средствата идват от икономии от бюджета на самия съвет. Общата сума е 9.5 млн. лева.

На заседанието се разбра, че бюджетната комисия е обсъждала два варианта на изплащане на допълнително материално стимулиране. Тя е подкрепила варианта, който днес не събра достатъчно гласове сред кадровиците. Предложението на комисията бе да се изплатят първо пари за облекло на съдебните служители и остатъкът да бъде раздаден като коледни премии между всички. Повод за предложението на комисията стана решение на съвета от март, когато за пръв път служителите получиха по-малко пари за облекло от магистратите. При този неподкрепен вариант премиите на магистратите и служителите щяха да са в размер на 33% от основната заплата.

Гергана Мутафова, член на бюджетната комисия, обясни, че комисията е подкрепила втория вариант, защото по думите ѝ ВСС трябва да постъпи така, както винаги - да даде еднакви суми на магистрати и служители за облекло. След като обясни, че немалка част от парите идват от икономии на съвета, тя призова органите на съдебната власт да помислят как и те да приложат подобна финансова дисциплина.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев се присъедини към призива. И вметна, че на места административни ръководители са давали повече от 250 лева за очила, въпреки че решението на кадровия орган е това да е до 150 лева. "Сега и те чакат същото ДМС", допълни Магдалинчев.

В крайна сметка с 10 на 7 гласа беше приет вариантът за 43.5% премии за всички в съдебната власт.

Дневник