Парламентът въведе таван до 5000 лв. за обезщетения на страданията на хора, чиито близки са загинали в автокатастрофа. Днес депутатите одобриха окончателната редакция на спорните текстове в Кодекса за застраховането.

До измененията се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. В резултат само за три месеца се появиха допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователите, а те предупредиха, че няма да издържат финансово на подобен натиск и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците.

Първоначално ГЕРБ предложи да се въведе таван от 20 хил. лв. за обезщетенията на всички роднини, включително най-близките - съпруг, съпруга, деца, родители. След обществено недоволство обаче се стигна до компромиса горна граница да има само за широкия кръг близки, ако успеят да докажат страданията си.

Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица.

Дневник