Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които са направени промени в няколко други закона. Поправките бяха приети повторно със 130 гласа "за" от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независими. Общо 46 депутати от "БСП за България" и ДПС гласуваха "против".

Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в Агенция "Митници".

В мотивите си той изложи както правни, така и социални аргументи - за липсата на стимули за извеждане на замърсяващите автомобили от движението, за отлагане на важни реформи при сметосъбирането, за увреждане на интереса на собствениците на курортни имоти и за отнети права на работещите в митниците. Възраженията му са свързани и с това, че промените в един закон се прокарват през преходни и заключителни разпоредби на друг или се внасят между първо и второ четене от депутати като така се избягва общественото обсъждане.

"Президентът на страната проявява повече чуваемост към социално слабите и повече загриженост за спазване на конституцията на страната от управляващите", обяви депутатът от "БСП за България" Таско Ерменков. В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов му каза, че президентската двойка се движи само в насрещното движение.

"Ако президентът излезе с тезата, че има качества да управлява, но институцията му вързва ръцете, да заповяда, има избори през май - да се откаже от голямата заплата и да прави политически проект", обяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Според него увеличението е с 45 стотинки на месец. От ГЕРБ дадоха примери, че за най-мощните коли повишението ще е най-високо.

От БСП поискаха ГЕРБ да поеме увеличението на данъците на гражданите. От ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава, тъй като страната не е готова за такъв закон, тъй като доходите на хората са ниски. От "Атака" обявиха, че не подкрепят увеличението на данъците, но няма как да подкрепят ветото, защото било политическа игра. Накрая обаче парламентарната група на "Обединени патриоти" гласува единно - 25 депутати подкрепиха повторното приемане на текстовете.

Според Крум Зарков от БСП да се опитваш да насърчиш хората да си купят по-нови коли с по-високи данъци за старите е все едно да покажеш на едно дете, че има не само марципан, но и шоколад.

"Рухва митът, че има срастване на партията с държавата, защото ГЕРБ няма гласове да преодолее ветото на президента. Нужни са коалиционни партньори и други партии", обяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков и определи случващото се с данъчните закони като доказателство, че в страната има демокрация.

Dnevnik.bg