Българката Стойка Петрова се класира за финала в категория до 54 килограма на световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи. 33-годишната състезателка постигна убедителна победа с 5:0 съдийски гласа срещу Нандинцецег Мягмардулам от Монголия и си осигури минимум сребърен медал.

Във финала двукратната европейска шампионка от Букурещ 2014 и София 2018 ще се изправи срещу шампионката на Азия Ю Тин Лин от Тайван. Битката за световната титла ще е на 24 ноември.

Петрова осигури първия и единствен медал за България от шампионата в Ню Делхи. За нея това е второ отличие от световни първенства. Преди две години в Астана боксьорката от Добрич спечели сребро.

Другите пет българки, които участваха на световното в Ню Делхи - Севда Асенова, Станимира Петрова, Габриела Димитрова, Мелис Йонзунова и Деница Елисеева, не успяха да стигнат до медали.

Петрова беше една от фаворитките в категория до 57 килограма. Световната шампионка от 2014 г. обаче отпадна в осминафиналите след спорна загуба от индийката Соня Чахал.

Заради обвинения в корупция и бурни протести Петрова и треньорът Петър Лесов бяха отстранени от шампионата.

Dnevnik.bg