Фернандо Алонсо няма да даде израз на емоциите си до края на Гран при на Абу Даби, неговият последен старт във Формула 1. Двукратният световен шампион напуска надпреварата след своя 18-и пореден сезон.

"Засега мисля, че ме очаква един нормален уикенд. Със сигурност обаче неделя ще бъде доста емоционална за мен. Засега още не мисля за състезанието, но се надявам, че то ще бъде добро за мен, не само специално за това, че ще бъде последното ми", каза Алонсо на пресконференция преди началото на състезателния уикенд.

Повечето въпроси бяха насочени именно към испанския пилот, който се пошегува, че през 2019 г. най-много ще му липсват пресконференциите. Алонсо беше помолен да се върне назад в спомените си и да определи най-трудния си съперник във Формула 1. Според него това е Михаел Шумахер, когото той победи в пряк дуел през 2005 и 2006 г., ставайки световен шампион с "Рено".

"Няма една определена причина, заради която го считам за най-трудния ми съперник. Просто когато влизах във Формула 1, Михаел доминираше в спорта, а аз бях един новак. Да се видя няколко години по-късно, спорейки за титлата с него, а след това и да го победя два пъти поред беше немислимо. Битките ми с него винаги са били по-специални и емоционални", каза Алонсо.

Според испанеца в момента Формула 1 има най-талантливото поколение от пилоти. "По емоционални причини обаче Михаел си остава една крачка пред всички останали. Технически епохите не могат да се съпоставят".

"През цялата си кариера съм се опитвал да правя едно и също – да давам най-доброто от себе си. Борил съм се срещу много различни пилоти, бил съм в различна ситуация, но подходът ми никога не се е променял", каза още испанецът.

Алонсо слага край на кариерата си във Формула 1 и ще се насочи към различни серии през 2019 г. Алонсо ще направи втори опит да спечели "500-те мили на Индианаполис" - най-популярната надпревара в САЩ. Ако го направи, Алонсо ще стане едва вторият пилот в историята с "Тройна корона в моторспорта" след Греъм Хил.

"Тройната корона" представлява победа в Гран при на Монако във Формула 1, триумф в Инди 500 и "24-те часа на Льо Ман". Алонсо има две победи в Монако, а през 2018 г. спечели Льо Ман с прототип на "Тойота".

"Най-хубавото нещо от времето ми във Формула 1 са хората, с които съм работил. С тях съм прекарал половината си живот. Срещнах много талантливи дизайнери и инженери, много отдадени механици. Това е най-хубавото, което ще си спомням, а не толкова някои състезания", каза Алонсо.

Двукратният шампион във Формула 1 обясни, че не си затваря напълно вратата за завръщане, но на този етап не мисли за подобна възможност.

"С течение на времето осъзнах какво значат успехите ми за Испания и за моя роден регион Астурия. Преди Формула 1 и моторспорта като цяло не следеше толкова, нямаше традиция. До 2003 г. дори състезанията не се излъчваха пряко по телевизията. Това е най-голямата ми гордост, че успях да прославя Испания и да проправя една пътека в родината ми", каза още пилотът.

Световният шампион Люис Хамилтън беше лаконичен за Алонсо, но обясни че спортът ще усети липсата на испанския пилот. Двамата бяха съотборници в "Макларън" през 2007 г., когато отношенията им бяха лоши. Впоследствие те се нормализираха, когато започнаха да карат за различни отбори.

"След 2007 г. ние не сме имали никакви проблеми. Дори напоследък сме се събирали и заедно се забавляваме, играейки на моята конзола", каза още Хамилтън.

Dnevnik.bg