Израелските власти осъдиха на 10 години затвор млад мъж за бомбени заплахи срещу летища, а също срещу центрове и училища на еврейската общност в САЩ, отправени между 2016 и 2017 г., предаде ДПА.

Двайсетгодишният мъж ще трябва да плати и глоба от 60 000 шекела (16 000 долара), съобщи днес съдът в Тел Авив.

Младежът - израелец, който според медиите има и американско гражданство, бил арестуван миналата година в Южен Израел. Той предизвикал принудителни евакуации на различни места в САЩ и помогнал за обвиненията, че президентът Доналд Тръмп е провокирал вълна от антисемитизъм.

Младият мъж е заплашвал също американски сенатор и мишени в Австралия и Нова Зеландия. Според съда той е отправил от 2015 г. около 2000 заплахи по телефона или чрез имейл, използвайки технология за скриване на самоличността.

В присъдата се казва, че тогавашният тийнейджър е предлагал услугите си в интернет сайта "АлфаБей маркет" от т.нар. тъмна мрежа, като получавал по 40 долара за обаждане в частен дом със заплаха за убийство, 80 долара за заплаха срещу училище и 500 долара за бомбена заплаха срещу самолет.

За "труда си" младежът получил равностойността на 873 179 шекела в криптовалутата биткойн. Той е осъден също за изнудване със заплахи, разпространяване на лъжлива информация, предизвикала страх и паника, и за пране на пари. /БТА

dnevnik.bg