В професионалния футбол всяка стъпка извън установените правила се наказва. Особено във Висшата лига.

Димитър Бербатов е бил в основата на една от най-тежките глоби, които мениджърът Мартин Йол някога е налагал. Това призна специалистът пред Voetbal International, като разказа за историята, добила вълнуващ обрат.

Като играч на "Фулъм" в средата на март 2013 г., българинът закъснял с 45 минути за тренировка. "Невероятно. Всъщност никога не е имало причина да го критикувам, докато един ден той не се изгуби и закъсня с 45 минути за тренировка. Много неприятно - всички в отбора знаеха, че никога не оставям подобно нещо да се размине и разбира се, се чудех какво ще правя", каза Йол.

"Бербатов беше най-добрият ни футболист, а два дни по-късно играехме срещу стария ми отбор "Тотнъм". Обикновено, глобата е в размер на седмичната заплата, но той изкарваше толкова много, че дори на мен ми се стори лудост."

Мениджърът решил да глоби Бербатов с 10 хил. паунда. "Не го извадих от състава, защото не късам от собственото си месо", обясни Йол.

Специалистът се съгласил сам да плати глобата, ако Бербатов вкара победния гол в мача с "шпортите". Когато дошъл часът на двубоя, българският нападател намигнал на мениджъра и му казал: "Тренер, не се притеснявай". "И какво мислите? Той вкара за 1:0 и резултатът остана непроменен. Това ми струваше 10 хил. паунда, но ги платих с удоволствие", разказа Йол.

dnevnik.bg