Населението на китайската столица Пекин е намаляло през 2017 г. за пръв път от две десетилетия, показват официални данни, цитирани от китайската агенция Синхуа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на постоянните жители на града миналата година е бил 21.7 млн., с 21 хил. по-малко от предходната, съобщи Синхуа, позовавайки се данни на местните власти. Властите в Пекин се опитват да ограничат увеличаването на населението, за да се справят с проблеми като задръстванията, недостига не ресурси и покачването на цените на недвижимите имоти.

Населението на Пекин се увеличи с две трети от 1998 г. до сега, потреблението на енергия нарасна повече от два пъти, а броят на автомобилите скочи трикратно. Градът работи по интегрирането на икономиката си със съседната провинция Хъбей и с град Тянцзин, за да се създадат условия някои университети, ведомства и компании да се изнесат.

Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай са си поставили за цел да контролират нарастването на населението, Китай като цяло опитва да предприеме действия за увеличаване на раждаемостта, която се понижи през 2017 г. и се очаква да спадне още повече през тази година. Възрастните хора в момента са 240 млн., но се очаква до 2035 г. те да станат 400 млн., което ще застраши здравната и пенсионната система на страната

dnevnik.bg