Франция посреща Хърватия в последното издание на традиционния формат на световното отборно първенство по тенис за мъже - купа "Дейвис". След 118 години надпреварата ще претърпи коренни промени и се провежда по нова формула от 2019 г.

Финалите на купа "Дейвис" ще се превърне в едноседмично световното първенство в един град с участието на 18 отбора. Идеята беше предложена миналата година от инвеститорската група "Космос", чийто основател и президент е футболистът на "Барселона" Жерар Пике.

Това решение не беше прието леко, като главната причина за недоволство е премахването на характерните за турнира домакински и гостуващи двубои, както и провеждането на турнира в края на ноември, когато тенис сезонът вече е завършил.

Много от водещите тенисисти като световния №1 Новак Джокович, рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер и шампиона от финалите на АТП Александър Зверев се изказаха доста критично към промените в купа "Дейвис".

Френският тенисист Пиер-Юг Ербер също е скептичен "Те убиха този вековен турнир, поради което за нас това е последния финал на купа Дейвис", каза французинът, който заедно с партньора си Никола Маю завърши втори във финалните на ATP за двойки.

"Следващото издание може и да има същото име, но ще е нещо ново и нещо, което не познаваме, така че ще видим какво ще стане", продължи той. "Международната федерация по тенис се опита да намери решение на проблема с отсъстващите топ играчи, което наистина беше нужно. Но аз съм на мнение, че те направиха най-лошите възможни промени", завърши Ербер.

Тазгодишният финал на купа "Дейвис" ще привлече доста внимание, което занапред определено не е гарантирано. От 2020 г. Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) ще започне нов турнир за национални отбори - АТП Къп.

Турнирът, който беше посрещнат много добре от водещите тенисисти, ще се провежда преди Australian Open и в него ще се раздават точки за световната ранглиста. Наличието му отново ще постави на дневен ред проблема с отсъствието на най-добрите играчи от купа "Дейвис".

Последният финал на турнира в настоящия му формат започва днес с два индивидуални двубоя. Жереми Шарди и Борна Чорич дават старт на битката с 15.00 часа, а след това на стадион "Пиер Мороа" в Лил излизат Жо-Вилфред Цонга и Марин Чилич.

Капитанът на Франция Яник Ноа, който изведе отбора до титлата миналата година, се надява да повтори успеха и тази година. За него това е последно издание на турнира, в което е капитан, тъй като от догодина постът ще бъде заето от Амели Моресмо.

Хърватия обаче влиза като фаворит в сблъсъка с присъствието на двама играчи от топ 12 на света и при отсъствието на опитните Ришар Гаске, Гаел Монфис и Жил Симон за Франция.

Една от предимствата на настоящите носителите на трофея обаче може да се окаже мачът на двойки в събота, в който шампионите от "Ролан Гарос" Маю и Ербер ще играят срещу Мате Павич и Иван Додиг.

Франция преследва втора поредна и общо 11-а титла в купа "Дейвис". Хърватия търси втори трофей след 2005 г. в своя трети финал в надпреварата. Предишният беше през 2016 г., когато хърватите отстъпиха срещу Аржентина.

"Това е нова възможност. Имаме добър шанс. Очаквам тежка битка срещу Франция", заяви световният №7 Марин Чилич.

dnevnik.bg