Арести в Белгия, недоволство от Испания, затруднения на транспорта във Великобритания: протестното движение на "жълтите жилетки" срещу повишението на данъка върху горивата, което засяга транспорта в цяла Франция, започва да се отразява и в съседни страни, предаде "Франс прес".

Протестите във Франция, които включват блокиране на пътища, "затрудняват превозвачите, които всеки ден пресичат границата с Франция, и пречат на свободното движение на стоките", заяви испанското външно министерство.

Във вторник граничният контролно-пропускателен пункт Ирун в испанската Страна на баските беше затворен за тежкотоварни превозни средства в продължение на няколко часа, което предизвика задръствания с дължина до 13 км.

В протеста си до френските и европейските власти Мадрид призовава Франция "да вземе всички необходими мерки за гарантиране на свободното и безопасно движение на стоки".

През 2017 г. Франция е била най-големият клиент на испанския износ с дял от 15 процента, или 41.6 милиарда евро.

На брега на Ламанша около 30 демонстранти затрудниха движението по магистрала А16, водеща към тунела под Ламанша, който се ползва от хиляди пътуващи за Англия камиони.

В Белгия двама мъже бяха арестувани след сблъсъци при демонстрация на "жълти жилетки" в близост до петролен склад на френската фирма "Тотал" в южната част на страната. /БТА

dnevnik.bg