Сега разбрах от въпроса, който ми задавате." "Не питам колегите кой къде живее. Това ще бъде сериозен контрол, а не съм в това си право." Това каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, попитан дали е разговарял с министъра на финансите Владислав Горанов за проверката.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че ще започне проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов заради информацията, че Горанов живее от години в апартамент в луксозен частен комплекс в София, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, въпреки че пазарният наем възлиза на 1800 евро месечно. Според вестник "Сега" финансовият министър е посочил в имуществената си декларация за 2017 г., че живее от 2012 г. в жилище от 180 кв.м във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Това е направено за пръв път тази година заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси. На 8 декември изтича срокът, в който антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да се произнесе дали е открила основания да го разследва.

От 2014 г. Кирил Домусчиев е председател на управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – най-голямата национално представена работодателска организация в България. Като такъв той участва в националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се взимат решения за нормативни актове, закони и правителствени решения за доходите и жизненото равнище, бюджета и т.н.

Убеден съм, че когато приключи проверката, министър Владислав Горанов ще може да даде отговор на всичко, което сега питате мен, каза Цветанов. Нека компетентните органи си свършат работата, ако има достатъчно данни за проверка, добави той. Според него това показва, че няма човек, който може да бъде защитен и да не бъде проверяван при постъпване на сигнал. "Това е съвсем нормално и е закономерно всяка информация, която постъпва да се проверява, и да се спрат всякакви интерпретации и спекулации", каза още Цветанов.

В отговор на въпрос дали Кристалина Георгиева е съдействала на голяма му дъщеря да започне работа в Световната банка Цветанов отговори, че дъщеря му е кандидатствала за работа на 4 места и е приета в 2 от тях, а Георгиева не е помогнала.

Дневник