Център за спогодби и медиация бе официално открит днес в сградата на Съдебната палата в Шумен. Той ще дава възможност спорещите страни да постигат споразумения, без да водят дела.

Шумен е петият в България с подобен център, след София, Варна, Бургас и Перник.

„Това е по-лека и по-неформална процедура, чрез която спорът може да се разреши по-бързо, с по-малко разходи, или по по-удовлетворяващ за страните начин и ако не успеят, тогава да се обърнат към съда“, обясни днес при откриването му председателят на Шуменския окръжен съд София Радославова. Постигнатите споразумения обаче ще минават за одобрение през съда.

„Преди година решихме да започнем тази инициатива, за да улесним решаването на спорове между гражданите. За да е ефективен този способ, той трябва да е институционално подкрепен. Затова решихме да направим този център и той да е в Съдебната палата“, поясни София Радославова. Тя каза още, че финансирането е дошло от страна на Висшия съдебен съвет, а такси за посещение в центъра няма да се събират.

Според г-жа Ванухи Арекелян, председател на Апелативен съд – Варна, която бе гост на откриването на Център, медиацията е бъдещето на съдебната система. „И най-лошото споразумение е по-добро от най-доброто съдебно решение”, каза г-жа Арекелян и пожела в центъра в Шумен да има много и резултатни спогодби.

„Медиацията е прекрасен способ за въдворяване на мир в обществото. Медиацията разрешава конфликта между страните, това, което поражда правния спор. Тя позволява да направим избор дали да сме прави или щастливи“, каза Марин Маринов, председател на Окръжен съд във Варна. Той допълни, че в морската ни столица такъв център е открит преди три години, започнал е с ниски резултати, но през тази година вече има 92 медиации. Марин Маринов допълни, че медиационната процедура също се заплаща и успокои адвокатите, че няма да останат без работа.

Подкрепа за центъра е оказала и адвокатската колегия в Шумен, която е организирала обучение на 18 нови медиатори. Предстои в най-кратки срокове да се разработят правилата за достъп до Центъра за спогодби и медиация, да се изготви график с дежурства на медиаторите, да се оформят документите, които се изискват по закон.

ШУМ.БГ