България е в дъното на класацията на УЕФА за феърплей. Страната заема 40-ото място в общото подреждане, като след общо 55 мача има коефициент 7.919 точки. По-назад са само Грузия, Хърватия и Румъния.

За класирането се взимат предвид мачове на клубни и национални отбори в турнирите на УЕФА, изиграни между 1 юли 2017 г. и 30 юни 2018 г. Държавите с по-малко от 36 двубоя не се включват в подреждането.

В класацията, сравняваща промените в класирането спрямо миналата година, България е на 39-о място, като губи 0.256 точки от общия си резултат.

По отношение на поведението на привържениците България е по-напред, като заема 26-ата позиция с 8.153 точки.


Големият отличник в класациите е Финландия, която е начело както в общото класиране, така и в класацията за поведението на запалянковците. Тъй като страната е начело и в двете категории, наградата за феърплей при привържениците се дава на втория в класирането - Фарьорските острови.

Начело в подреждането за най-голямо израстване спрямо миналата година е Северна Ирландия (+ 0.513).

Националните федерации на Финландия, Северна Ирландия и Фарьорските острови ще получат по 50 000 евро. Средствата могат да бъдат разпределени сред аматьорски или професионални клубове, като трябва да бъдат използвани за програми, свързани с феърплея.

Дневник