Демократична България" внесе в парламента два законопроекта, свързани с възможността за дистанционно гласуване. Единият е законодателно решение за осъществяването на електронно гласуване, а другият - за гласуване по пощата, съобщиха от пресцентъра на политическото обединение.

Според "Демократична България" предложеното законодателно решение за въвеждане на дистанционно електронно гласуване може да бъде приложимо още за изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Алтернативният законопроект за гласуване по пощата се предлага, при положение че управляващите не успеят да въведат електронно гласуване. Това бил начинът "да не се ограничава правото на гласуване на стотиците хиляди избиратели зад граница".

"Българите в чужбина са най-големият инвеститор в България. Само през миналата година те са вкарали в страната над 1 млрд. евро. На тях разчитаме да осъществят бизнес идеите си тук, след като направим нормални условията за работа и живот. Затова трябва да поддържаме всячески връзка с тях. Дистанционното гласуване е един от най важните начини да го постигнем, така че те да се чувстват въвлечени със случващото се в България. Иначе ще загубим връзката само след едно две поколения", обясни председателят на "Зелените" Владислав Панев.

От обединението подчертават, че през юли тази година Европейският парламент е гласувал нови правила за провеждане на избори за членове на ЕП, като е включил електронното гласуване и гласуването по интернет, предварителното гласуване и гласуването по пощата като възможност за насърчаване на участието на гласоподавателите в евроизборите.

"Предложеният от "Демократична България" законопроект за електронно гласуване предоставя пълната необходима правна рамка за осъществяване на дистанционно електронно гласуване. Законопроектът за пощенско гласуване дава възможност на българите в чужбина, чието гласуване много често е логистично затруднено от силната отдалеченост на избирателните секции, да имат лесен достъп до гласуване", пише в мотивите на политическата сила.

"Демократична България" предлага и законодателно решение, което защитава упражняването на избирателни права на българските граждани, живеещи във Великобритания. Предвижда се за срок от 2 години, както и за целия преходен период след Брекзит, който ще бъде договорен между ЕС и Обединеното кралство, българите да могат да гласуват по реда, приложим за държавите - членки на ЕС.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви по време на интервюто си за "Шоуто на Слави", че ГЕРБ подкрепя машинното, но не и електронното гласуване, защото при него не може да се гарантира сигурността.

Дневник