Георги Василев е съдружникът в строителната фирма "Джи Пи груп", на когото прокуратурата е повдигнала обвинение в пране на пари. Другият с обвинение е Владимир Лозанов - един от създателите на строителната фирма, който в момента няма собственост в нея.

Това стана известно от съобщение на прокуратурата, след като снощи в "Шоуто на Слави" главният прокурор Сотир Цацаров пое ангажимент имената на двамата да бъдат огласени. Преди десет дни държавното обвинение съобщи за обвиняемите, но без да ги назове. Те са привлечени за това, че между началото на 2014 г. и 7 октомври 2018 г. "са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери".

Досъдебното производство по случая беше образувано, след като в началото на октомври прокуратурата запорира пари и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около "Джи Пи груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства.

В средата на септември пък Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на публикация в "Биволъ", във връзка с която двама журналисти - български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на "Джи Пи груп".

От съобщението на държавното обвинение става известно, че Василев е направил неуспешен опит да преведе от своя сметка в България към друга своя сметка в чужбина сумата от 14 млн. евро. Именно това е запорираната от прокуратурата сума.

Владимир Лозанов участва в управлението на "Джи Пи холд". Той е собственик на дружеството "Консулт 09", което през годините е изготвяло финансовите отчети на "Джи Пи холд" и "Джи Пи груп", пише "Капитал"

Василев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 30 хил. лв., а Лозанов - 15 хил. лв.

Дневник