Правилата за игра с ръка да бъдат изяснени и да се определят рамки на действието на съдиите при подобни ситуации. Това е било обсъдено на срещата на Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

"Най-значимите разяснения, които трябва да се направят, са за т.нар. неволна игра с ръка и за получаването на нечестно предимство след контакт на топката с ръката на играч, съобщиха от IFAB след срещата.

Сред другите обсъждани теми са били въвеждане на ново правило, с което да се намали губенето на време. В момента при извършването на смяна, когато даден отбор води в резултата, често прибягва до бавене на времето. От IFAB предлагат замененият футболист да излиза от най-близката крайна линия и така да се спестяват секундите, които му отнема достигането до четвъртия съдия и неговата смяна.

Обсъжда се и даването на по-голяма свобода на вратарите при дузпите. В момента правилото гласи, че вратарите не могат да напускат голлинията при изпълнение на 11-метров удар. Предложено е на вратарите да бъде позволено да бъдат малко по-напред.

По време на срещата окончателно е отхвърлено предложението за изпълнение на дузпи по системата ABBA (един отбор започва, а следващият изпълнява две поред). Причината е "сложността на системата".

Гласуването на всички предложения ще се проведе на 2 март 2019 г. на следващата среща на IFAB. Ако те бъдат приети, ще влязат в сила още от 1 юни 2019 г., когато започва следващата състезателна година.

Дневник