Без гласовете на БСП и на Обединените патриоти днес Народното събрание одобри България да предостави 3 млн. лв. хуманитарна помощ на Турция, с която да се предоставят образователни, здравни и други услуги на бежанци. Това потвърди пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споразумението беше постигнато по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на заседание на Съвета на Европейския съюз от 28 и 29 юни 2018 г. Тогава беше договорено осигуряване на финансирането на втори транш от Механизма в размер на 3 милиарда евро, като 2 милиарда евро ще постъпят от бюджета на ЕС, а 1 милиард евро ще постъпят от страните-членки, като вноските им са изчислени въз основа на дела на брутния национален доход на всяка от страните. Делът на България е 3.2 млн. лв. , а парите ще се преведат на части по график до 2023 г.

Цветанов каза, че решението е минало без подкрепата на БСП и малкия партньор в управляващата коалиция "Обединени патриоти". Въпреки това той обяви, че няма опасения за стабилността на коалицията и отрече да има плаващи мнозинства в парламента. "Днес Обединените патриоти бяха против, БСП бяха също против, което е много странно, защото това е една отчетност за това какво сме получили от ЕС и какво прави българското правителство, за да се охранява външната граница", каза Цветанов и допълни, че не знае какъв е аргументът за отказ на двете партии.

Дневник