Шотландският футболен шампион "Селтик" носи 165 милиона паунда годишно на националната икономика, сочи проучване на институт "Фрейзър", поръчано от клуба от Глазгоу.

Данните включват похарчените средства до сезон 2016-2017. Според института това прави "Селтик" бранда с най-голямо икономическо значение за страната. "Детелините" са донесли повече средства на Шотландия дори от Игрите на Британската общност през 2014 г., които се проведоха именно там. Те са донесли 125 милиона паунда.

Според доклада стадионът на футболния отбор "Селтик парк" е седмата най-посещавана туристическа атракция в Шотландия. Казва се още, че "Селтик" е отговорен за притока на повече от един милион души, които посещават Глазгоу за година.

"Икономическият принос на футбола, и по-специално на "Селтик", постоянно е подценяван. Това проучване обаче показва истинската му стойност", каза главният изпълнителен директор на "детелините" Питър Лоуъл.

Той добави, че целта на доклада е да подчертае пред шотландските власти, че "Селтик" е "значим икономически играч по отношение на транспортните връзки и насърчаване на туризма".

"Макар че огромно внимание се отделя на еднократните събития като Игрите на Британската общност и други дейности, които привличат интереса към Шотландия и Глазгоу, икономическият принос на футбола също е много важен. Заради този спорт и "Селтик" в нашата страна идват хора от цял свят."

Професор Греъм Рой, който е директор на института "Фрейзър", също споделя своите впечатления. "Това, което е особено интересно от нашите констатации, е стойността на международните разходи, привлечени в Глазгоу благодарение на "Селтик".

"Футболният клуб действа като износ за Шотландия. Той постоянно създава работни места, а и промотира града и страната чрез големи спортни събития."

Дневник