Процедурата за одобрение на АЕЦ "Белене" от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта. Това коментира в интервю пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Така тя отговаря на коментари, че размразяването на проекта по същество го прави нов и означава отново да се поискат всичките нужни разрешения от Европейската комисия, което би отнело години.

Преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо трябва да се разбере дали ще бъде избран инвеститор за проекта и дали ще се строи централата, обясни Теменужка Петкова.

"Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект", обясни Петкова и каза, че след това еврокомисията ще направи своите анализи и проверки. Министърът допълни, че проектът, който ще бъде предложен на инвеститорите, е същият като технология.

Наскоро правителството одобри представената от Петкова процедура, по която ще се търси инвеститор за проекта. Предстои тя да бъде представена и пред Народното събрание. Тази точка бе в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, но в крайна сметка бе отложена.

По повод информацията от руския вестник "Комерсант", че вече е определено окончателно трасето на "Турски поток" и то ще минава през България, Петкова посочва, че се очаква официална информация за това. През декември пък се очаква "Булгартрансгаз" да направи проучване за интереса към доставката на газ през тръби в България по този проект. Не се разбира как няма уведомление от "Газплом", а българският доставчик ще прави тестове.

"Печелим това, че България ще запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, защото може би по-добре е да си зададем въпроса какво губим. Как ще разработим концепцията за хъба, ако през територията на България не преминават потоци природен газ? Ние разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура. 80 процента от компресорните станции в региона се намират на наша територия. Какво ще се случи с тази инфраструктура - все едно ли е на българския данъкоплатец, все едно ли е на нас като държава, че тази инфраструктура на практика ще остане неизползваема и всички тези средства, които ние сме инвестирали през годините, просто ще останат напразно и нахалост", попита риторично Петкова.

По думите ѝ, ако излезе след теста, че проектът е неефективен, той няма как да се реализира. 

Дневник