ДАНС не е институцията, която може да определи дали има престъпление или не. Аз също съм контактувал с ДАНС и нямам много високо мнение за работата на ДАНС." Така бившият вицепремиер, депутат и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов коментира думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че ще има обвиняеми министри, ако докладът на ДАНС за оградата с Турция се потвърди. В сряда Цацаров каза в интервю за "24 часа", че според "представения подробен доклад е налице значително и необосновано завишаване на проектните стойности на граничното съоръжение, което е довело и до нереално високо заплащане на договорените строителни работи. Последва образуване на досъдебно производство и назначаване на експертиза, която в момента се работи и в трите области ­ Бургас, Ямбол и Хасково. Ако експертите потвърдят изводите в доклада от предварителната проверка на ДАНС, очевидно ще има обвинени длъжностни лица".

Валери Симеонов призна, че е идеолог за вдигането на оградата, "но не и монтажник, не и областен управител". "Областните управители са тези, които сключват договори с възлагане. Аз бях може би причината за бързото изграждане на оградата в рамките на година и половина, тъй като успяхме да прокараме в Народното събрание с колегите от другите парламентарни групи решението да става с директно възлагане, да не се минава по процедурата за обществена поръчка, защото тогава ни бяха нападнали огромни тълпи бежанци. И слава богу, това решение се прие и се даде възможност за по-бързо изграждане на оградата", каза Симеонов.

Той не смята, че областните управители са са сключвали неизгодни договори. "Говоря за тези областни управители, които бяха по време на предното управление на ГЕРБ и сега, тъй като завършването на оградата стана в първите месеци на 2017 г. при сегашния мандат", уточни Симеонов. Според него на много места даже са извършени строителни дейности повече, отколкото са платени, "тъй като не навсякъде теренът може да се предвиди, не всички изчисления на проектантите бяха точни и когато се прави, самият изпълнител влагаше материали и труд, за да се завърши съоръжението, защото беше въпрос на национална сигурност".

"Не може един гологлав чалгар да се изживява като съдия в България и да раздава присъди. И това също го имайте предвид", каза Симеонов по адрес на Слави Трифонов, който зададе на Цацаров въпрос на зрител за оградата.

Дневник