Хиляди студенти и преподаватели са заявили за участието си днес на протест в Будапеща с последен призив правителството на Виктор Орбан да приключи процедурата, позволяваща на Централноевропейския университет (ЦЕУ) да остане в града. Ректорът Майкъл Игнатиеф посочи 1 декември като срок за окончателно уреждане на спора, който най-вероятно ще доведе до първото закриване на университет в Европа по политически причини от Втората световна война насам.

Според Игнатиеф университетът е отговорил на всички нови изисквания към дейността му, но кабинетът в Будапеща, който води агресивна кампания срещу основателя и основен спонсор на ЦЕУ Джордж Сорос, вече заяви, че няма да отстъпи и няма да подпише акредитацията. Датата 1 декември е определена според академичния цикъл на ЦЕУ и за да може ръководството да се подготви за набиране на студенти за септември 2019 г. на новото място - австрийската столица Виена.

Мандатът на канадеца Игнатиеф започна през септември 2016 г. и на практика премина в битка за спасяване на родното място на ЦЕУ, основан през 1991 г. и сдобил се с репутацията на едно от най-добрите висши училища в Централна Европа. Възпитаниците му получават дипломи, валидни и в САЩ, тъй като университетът има и американска акредитация.

 За ликвидирането на ЦЕУ бяха нужни по-малко от две години - през декември 2016 г. Орбан обяви 2017 г. за годината на "десороизацията" на Унгария, през март 2017 г. бе внесен в парламента проект на закон с такива изисквания, че очевидно бе насочен конкертно към този университет. Това на няколко пъти изкара на улиците близо 80 000 души, но без резултат. Междувременно ЦЕУ покри и новите изисквания, но повече от година споразумението с правителството така и не е подписано от Орбан, а ректорът не получава среща в правителството от 17 месеца.

Без особен успех засега се оказват и усилията на новия посланик на САЩ в Будапеща. Назначеният от президента Доналд Тръмп бизнесмен Дейвид Корнстийн заяви още при пристигането си, че запазването на ЦЕУ в Будапеща е един от принципите, от които Вашингтон не може да отстъпи. Това не спря, по думите на Игнатиеф, вълната от дезинформация и лъжи от унгарска страна. "Стига толкова, аз имам да управлявам университет, да привлека студенти през следващата есен и те да знаят къде точно ще учат", каза той неотдавна в интервю за канадския в."Глоуб енд мейл".

"Не се сещам за друг пример, в който правителство на страна от ЕС, за която се предполага, че е демократична, да изгони университет. И от 17 месеца повтарям, че това е скандално. Това са съюзници на Канада в НАТО. Това не се случва на Марс, а в европейска страна, член на НАТО и с ръководство с такива цели, че очевидно не се вслушва в САЩ или Европа."

Игнатиеф обяснява, че ЦЕУ не поставя на никого ултиматуми, защото не е в такава позиция, както и че е отвратително, когато унгарската преса пише, че бил опрял пистолет в главата на правителството, но нямал патрон в него. "Ние просто обясняваме, че не можем да продължаваме повече по този начин. Университетът не може да съществува и работи без правна рамка."

Дневник