Секс, лъжи и оспорван дебат - Тайван се приготвя да гласува на референдум за гей браковете", пише "Гардиън". Днес островната държава може да стане първата в Азия, която ги узаконява.

Конституционният съд в Тайван реши, че еднополовите бракове може да се легализират. Окончателно тази стъпка може да стане с референдум, който да промени законодателството.

Хомосексуалните двойки казват, че е несправедливо, въпреки че на практика са семейство, да не могат да бъдат смятани за такова - при смъртта на единия например другият да не може да наследи имуществото му и да загуби всичко. Същите проблеми се отнасят и за гледането на деца - единият родител на практика няма никакви права.

Според Би Би Си обаче задачата им е трудна - тя среща отпор от религиозни групи, асоциации на родители и други, които организират "контрамитинги" срещу промяната. Пастор коментира за телевизията, че промяната би променила начина, по който цялата страна гледа на брака, семейството и образованието. Друг жител на Тайван казва, че родината му може да се превърне в рай за хомосексуални и да се стигне дотам, че децата да могат "да избират собствения си пол".

Кампанията на критиците струва около 100 млн. тайвански долара (3.23 млн. щатски долара). Те твърдят още, че чужденци, които страдат от ХИВ, ще прииждат в Тайван, за да се възползват от здравната му система, и че решението само ще задълбочи срива в демографския прираст.

Срещу тях се изправят 27 големи корпорации в Тайван (сред тях "Гугъл", "Майкрософт" и Ай Би Ем) и множество звезди. Проучване на Тайванската фондация за обществено мнение обаче сочи, че те може и да загубят референдума - около 77% искат бракът да остане между мъж и жена според данните на изследването.

Каквото и решение да бъде взето обаче, ще трябва да има промени в законите: съдът постанови, че до две години еднополовите двойки трябва да имат законов статут. За консерваторите надеждата е, че при победа на противниците този статут ще се сведе до партньорство, но не и до брак.

Дневник