Флашмоб пред къща-музей "Добри Войников" и откъс от „Криворазбраната цивилизация“, представен в дома на бележития шуменец, са поредните инициативи, които се проведоха днес по повод 185 години от рождението на възрожденеца.

Днес пред къща-музей "Добри Войников" звучаха негови училищни песни в изпълнение на хор „Родни звуци” и представителен хор на СУ „Сава Доброплодни”. Хористите тръгнаха от Ганушевата къща с песен и завършиха в двора на Войниковия дом. Те изпълниха песните му “Молба за /пред/учение и “Животворний”.

В дома на бележития шуменец бе представен откъс от пиесата му „Криворазбраната цивилизация“, посветен  на 150-годишнината от първата поява на български актриси на европейската театрална сцена. Присъстващите се потопиха в атмосферата на Възрожденската епоха с артистичните изпълнения и с автентичния език на "Криворазбраната цивилизация”, поднесени от актрисите Стефани Лечева, Марияна Бранкованова и Марина Мозжухина.

Гостите станаха свидетели и на дарителския жест на художника доц. Валентин Кулев. Той дари на къщата-музей портрет на Къна Бойчева, историк и писател, създател и пръв дългогодишен уредник на къща-музей "Добри Войников".

"Денят и годината са специални, месецът е специален. Тази година се навършват 185 г. от рождението на Добри Войников. Отбелязваме и 160 г. от сформирането на първия български ученически многогласен хор. И не на последно място отбелязваме 150 години - българки на европейската театралната сцена", каза в приветствието си към гостите Красимира Чалъкова. Тя благодари на участниците и гостите, на доц. Валентин Кулев, на заместник-министъра на културата Румен Димитров, на директора на ДКТ "Васил Друмев" Димитър Димитров, които бяха сред официалните гости и на всички допринесли с присъствието и участието си по подобаващ начин да бъдат отбелязани днешните инициативи.

Припомняме, че шуменци с редица прояви отбелязват 185-годишнината на Войников. През този месец на връх рождения ден на Войников шуменци се включиха с програма на сцената на театър „Мария Филоти“ в Браила, град тясно свързан с нашите възрожденски дейци. На нея се изявиха с концерт хор „Родни звуци“ и бе представен филма „Революционер на духа“, посветен на възрожденеца.

По повод годишнината на Войников  и 160 г. от основаването на първия български многогласен ученически хор на 22 и 23 ноември ШУ „Еп. К. Преславски“ организира и проведе международна научна конференция „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников“. В три поредни заседания с пленарни доклади се включиха учени и изследователи от България, Унгария, Сърбия, Украйна, и Полша, за да отдадат дължимото на бележития възрожденец и приноса му като музикален педагог, оркестров диригент, и първият преподавател започнал да преподава многогласна музика.

В РИМ бе представена книгата „Ръкописни сборници с музикални творби от Добри Войников. Издание полезно, както на изследователите, така и на всички читатели с интереси в областта на музиката, педагогиката, историята. Сборникът, съставители, на който са Красимира Чалъкова и Димитър Стойков предоставят възможност да запознае читателите с визията на автентични нотописи, съхранявани в къща музей „Добри Войников“.

Сред съпътстващите прояви бе и общоградският концерт в зала „проф. Венета Вичева“ със специалното участие на Роксана Богданова – пиано. На сцената се изявиха Симфониета Шумен, детския хор „Бодра песен“, смесения хор „Родни звуци“, академичната хорова формация „Проф. Венета Вичева“ при Шуменския университет.

До края на годината са предвидени и други инициативи. За отбелязване годината на Войников обединиха усилия Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников – 1856“,  Регионалният исторически музей,  ШУ „Еп. К. Преславски“, Български хоров съюз и Фондация "Панчо Владигеров".

ШУМ.БГ