Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в Гран при на Абу Даби, последен 21-и старт за сезона във Формула 1. Световният шампион показа, че не е загубил концентрация след спечелването на петата си титлата и доминираше в квалификацията.

Пилотът на "Мерцедес" печели 83-и полпозишън в своята кариера и 11-и за сезона.

До Хамилтън на първа редица ще стартира неговият съотборник Валтери Ботас. Втора редица остана за Себастиан Фетел и Кими Райконен с "Ферари", а зад тях са пилотите на "Рено" – Даниел Рикардо и Макс Верстапен.

Доминацията на "Сребърните стрели" в Абу Даби в турбохибридната ера продължава. Тимът окупира първата редица в емирството в последните пет години и след това неизменно печели състезанието.

"За мен тази квалификация беше много важна, защото искам да завърша сезона по възможно най-добрия начин. Мисля, че с този болид имам по-специална връзка от всички останали, защото годината не беше лесна", каза Хамилтън след квалификацията.

Световният шампион впечатли между двете си бързи обиколки, като подобри предишния си опит с повече от половин секунда. Темпото му в края на квалификацията беше непосилно за всички останали на трасето.

В първата част на квалификацията всички пилоти заложиха на най-мекия тип гуми "хиперсофт". Това доведе до минимални разлики между всички, а първите 13 пилоти след първата част бяха събрани в девет десети от секундата.

Фетел беше с най-добър резултат пред Ботас и Хамилтън, а Естебан Окон с "Форс Индия" впечатли с четвърто време. Пиер Гасли отпадна заради технически проблем, като изгуби мощност с неговото "Торо росо".

Останалите, които не прескочиха първата част на сесията бяха Брендън Хартли, Щофел Вандорн и двмата пилоти на "Уилямс" Ланс Строл и Сергей Сироткин.

Във втората част разликите вече станаха по-големи, заради по-ниските температури. Слънцето залезе над Абу Даби и така настройките на болидите се промениха.

При тези обстоятелства Люис Хамилтън беше най-бърз с гумите "ултрасофт" и завъртя обиколка с повече от половин секунди по-бърза от своя съотборник Ботас.

От водещите пилоти единствено Макс Верстапен направи обиколка с най-мекия тип "хиперсофт". Място сред първите десет пък не успяха да намерят Карлос Сайнц, Маркус Ериксон, Кевин Магнусен, Серхио Перес и Фернандо Алонсо, който остана едва 15-и.

В решителните 12 минути от битката за стартова позиция всички заложиха на гумите "хиперсофт", а след първите опити Хамилтън беше най-бърз. Световният шампион допусна две сериозни грешки, но въпреки това даде резултат с 57 хилядни по-добро от това на Фетел.

При втората си бърза обиколка британецът беше безгрешен и подобри времето си с половин секунда. Ботас направи рекорд във втория сектор, но остана на близо две десети зад своя съотборник.

Фетел беше с рекордно преминаване на първи сектор, но въпреки това изостана на три десети зад Хамилтън. По назад се наредиха Райконен, Рикардо и Верстапен.

Зад тях в топ 10 подредбата е Ромен Грожан, Шарл Леклер, Естебан Окон и Нико Хюлкенберг.

Състезанието за Гран при на Абу Даби е в неделя от 15.10 часа българско време.

Дневник