"Реал" (Мадрид) претърпя тежка загуба от "Ейбар" с 0:3 в мач от 13-ия кръг на Ла Лига. В първия двубой на Сантяго Солари като постоянен наставник на тима, футболистите му играха много слабо, a трите гола бяха най-малкото, с което можеха да си тръгнат.

Откакто аржентинецът застана начело на "Реал", той имаше четири поредни победи с голова разлика 15:2. При гостуването в Страната на баските обаче мадридчани напомниха за представянето си в началото на сезона.

Гонсало Ескаланте, Серхи Енрич и Кике Гарсия бяха точни за "Ейбар". Ако не бяха силните изяви на Тибо Куртоа "Реал" можеше да загуби още по-тежко гостуването си на стадион "Ипуруа". Това е първа победа за "Ейбар" в съперничеството между двата тима. Дотук баските бяха измъкнали едва едно равенство, при това в Мадрид и имаха седем загуби. На своя "Ипуруа" съставът никога не беше взимал дори точка.

Много силно за "Ейбар" се представи Марк Кукурея, който играе за баските под наем от "Барселона". Фланговият играч имаше участие при атаките и за трите гола, като не спря да притеснява бранителите на "Реал".

На другия полюс беше капитанът на гостите Серхио Рамос. Само 24 часа след разкритията на Football Leaks за положителна допинг проба на бранителя, той беше колеблив и не се запомни с нито една решителна намеса.

След 13 кръга "Реал" е с едва 20 точки (шест победи, две равенства и пет поражения) и има голова разлика 20:19. Далеч от "Сантяго Бернабеу" тимът е допуснал 16 гола, като единствено новакът "Уеска" (19) е по-слаб по този показател. "Ейбар" се изкачи до седмото място, като е само на две точки зад тима от Мадрид.

Баските започнаха по отличен начин и още във втората минута имаха отлична възможност да открият резултата. Тогава Кике стреля от много далеч и удари гредата зад Тибо Куртоа.

"Реал" опита да отговори с продължително задържане на топката и постепенни атаки. Гарет Бейл беше най-активен в редиците на мадридчани, докато партньорът му в атака Карим Бензема остана изолиран. Французинът се движеше доста, но не играеше толкова често с топката. В редките моменти, когато я получаваше обаче Бензема не намираше правилното продължение.

Активната игра на "Ейбар" даде резултат и в 16-ата минута домакините вече водеха. Хубава флангова атака отляво изведе Марк Кукурея на крилото и той центрира. След кратко разбъркване Гонсало Ескаланте успя да прати топката в мрежата на "Реал" – 1:0.

Съдията Мунуера се допита до системата за видеоповторения, след като имаше съмнения за засада в началото на атаката при двойно подаване между Кукурея и Фабиан Ореяна. В крайна сметка VAR доказа, че засада няма и "Ейбар" поведе.

До почивката "Реал" отправи едва пет удара, от които само един попадна в очертанията на вратата на Риесго. В предишните мачове при Солари мадридчани успяха да отправят в пъти повече удари към вратите на съперниците.

През втората част ситуацията на терена не се промени драстично, като "Реал" продължи да действа на постепенна атака и прекалено бавно.

Само седем минути след подновяването на играта баските успяха да удвоят аванса след нова грешка в защитата на "Реал".Тони Кроос върна топката към Алваро Одриосола и го затрудни максимално, който изгуби от Кукурея. Фланговият играч веднага подаде към Серхи Енрич и той се разписа.


За капак Одриосола получи и контузия в ситуацията, която засили проблемите на "Реал".

Силната игра на "Ейбар" не спря с втория гол и баските бързо отбелязаха трето попадение. Негов автор стана Кике, който ознаменува добрата си игра с гол в 57-ата минута.

В основата на третия гол отново беше Кукурея, който центрира отляво, Енрич леко отклони топката и Кике я прати в мрежата – 3:0.

Солари опита да промени нещо с пускането и на Иско, който замени неубедителния Лука Модрич, но играта на "Реал" продължаваше да бъде вяла и без опасни положения пред вратата на домакините.

Мадридчани не само, че не успяваха да поставят под напрежение вратаря на "Ейбар", но и дори не стигаха до удари към неговата врата. За пръв път това се случи в 71-ата минута, когато Бензема стреля, но беше много неточен.

До края на двубоя по-опасните положения отново бяха пред вратата на Куртоа. Белгийският вратар се представи отлично и предотврати още по-тежко поражение за своя отбор.

Дневник