Френската полиция прибягна до сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне поредния масов протест в Париж срещу нарастващите цени на горивата и срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон, съобщава БТА. Вторият уикенд с протести на "жълтите жилетки" отново предизвика хаос и улични безредици в цяла Франция.

Неколкостотин демонстранти се събраха на централния булевард "Шанз елизе" с намерение да се отправят към Елисейския дворец - официалното седалище на президента, но бяха пресрещнати от полицейските части, които предварително бяха поставили ограждения на няколко места по булеварда. По-рано властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат около Айфеловата кула, малко по-далече от центъра.

Някои протестиращи пееха националния химн, а други носеха плакати с лозунги като "Макрон - оставка" и "Макрон - убиец". Колоната се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад "Конкорд", където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си. Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на "Шанз Елизе", използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Според префектурата до днешните сблъсъци се стигнало заради присъствието в челото на колоната на протестиращите на стотина души от крайната десница, които провокирали пазителите на реда, опитвайки се да съборят огражденията.

Властите още вчера съобщиха, че днес в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии. Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон.

Дневник