Испания е постигнала споразумение с Европейския съюз за Гибралтар, което открива пътя предвидената за утре среща на върха в Брюксел да се състои. Тя трябва да одобри споразумението за Брекзит, договорено от правителството на британския премиер Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от БТА.

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", каза източникът.

Междувременно британското правителство оповести писмо от посланика си в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.

От Мадрид пък бе съобщено, че в близките часове испанският премиер Педро Санчес ще направи изявление, в което ще изложи постигнатото споразумение. Вчера той заплаши, че няма да отиде в Брюксел и съответно няма да подкрепи споразумението за Брекзита, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в разговори между Великобритания и Испания.

Мнозина запознати в Брюксел смятат, че този ход на Санчес е бил предназначен главно за вътрешнополитически цели - той е изправен идната седмица пред регионални избори в Андалусия - южната провинция, към която според испанците принадлежи спорният анклав, който от 300 г. представлява британска военноморска база.

Дневник