Австриецът Макс Франц спечели първото спускане от Световната купа по ски алпийски дисциплини за сезона, като беше най-бърз в канадския курорт Лейк Луис. Той се спусна с първи стартов номер и нито един от скиорите след него не успя да подобри времето му 1:46.18.

Успехът е втори за Франц в Световната купа, като предишната му победа датираше от 17 декември 2016 г., когато триумфира на спускането във Вал Гардена на легендарното трасе "Саслонг".

Австриецът започва своя десети сезон в Световната купа, а стартът в Лейк Луис е под №116 за него. Той има осем подиума. През миналия сезон Франц се качи три пъти на подиума като беше втори в Лейк Луис в супер-Г. Във Вал Гардена се нареди втори в супер-Г и трети на спускането.

Зад Франц се наредиха италианците Кристоф Инерхофер (+0.28 сек) и Доминик Парис (+0.54). В топ 10 влязоха ощеВинсент Крихмайер, Йоан Кларе, Беат Фойц, Томас Дресен, Аксел Лунд Свиндал, Матиас Майер и Йоханес Крьол.

Това е втори старт за сезона в Световната купа, след като предишният беше слаломът в Леви, Финландия. Франц се изравнява на първата позиция със сънародника си Марсел Хиршер, който триумфира в слалома.

В неделя предстои супер-Г в Лейк Луис, а през следващата седмица мъжете се отправят към Бийвър крийк, където ще имат три старта – спускане, супер-Г и гигантски слалом.

Триумф за Бриньоне в Килингтън

Вторият гигантски слалом за сезона при дамите беше спечелен от италианката Федерика Бриньоне. 28-годишната скиорка от Милано беше най-добра в двата манша в американския курорт Килингтън и записа време от 1:51.33 минути.

Бриньоне беше втора след първия манш и изоставаше с 37 стотни от Рагнхилд Мовинкел, но накрая успя да я изпревари с половин секунда. Бриньоне даде второ време във втория манш и единствената по-бърза от нея беше австийката Катарина Линсбергер.

В спускането си Бриньоне показа изумителна скорост и към края на дистанцията водеше с повече от секунда. Тя обаче допусна една лека грешка, но дори и тя не я спря.

Победата е девета за Бриньоне е Световната купа в нейния 176-и старт. Пет от победите на италианката са именно в гигантския слалом, като тя има по две в супер-Г и комбинацията.

През миналия сезон Бриньоне спечели само един гигантски слалом – този в Лиенц в края на декември. Тя затвърди силното си представяне в дисциплината, след като беше втора на старта на сезона в Зьолден.

"Много се радвам, че взимам своята първа победа за сезона. Беше много трудно състезание, но след първия манш знаех, че имам шансове", каза Бриньоне след финала.

Зад Бриньоне и Мовинкел се нареди Щефани Брюнер от Австрия, която изостана на 78 стотни. Звездата на американските ски и носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин завърши четвърта на 99 стотни.

В топ 10 влязоха още победителката от Зьолден Теса Уорли, Венди Холденер, Петра Влъхова, Ана Файт, Линсбергер и Фрида Хансдотер.

Благодарение на победата си Бриньоне се изкачва на първо място в класирането в дисциплината със 180 точки. След нея е Уорли със 145 и Мовинкел със 125. За Големия кристален глобус води Шифрн с 210 точки, а италианката е втора.

В неделя предстои слалом в Килингтън. В последните два сезона неизменно Микаела Шифрин печели тази надпревара.

 Дневник