Референдум за "Швейцария на първо място" поставя под въпрос международното право и върховенството му над националното. Проучвания тази седмица, цитирани от "Ройтерс", обаче сочат, че той може да се провали - съпротивата срещу промяната нараства.

Кампанията "Швейцарско право, не чужди съдии", известна още като "Инициатива за самоопределение", дойде от най-голямата партия в парламента - Швейцарската народна партия, която има и два министерски поста в кабинета. Според нея е нужно да се утвърди върховенството на националното законодателство, за да си върнат гражданите контрол от политическия елит.

Мнозина обаче не споделят посланието на един от референдумите в неделя, отхвърляно и от правителството. Според него Швейцария може да се принуди да напусне редица договори и да напусне ключови организации, а и икономиката ще пострада.

Проучване на медийната компания Tamedia сочи, че 58 на сто от респондентите са против този план. Това е с 5 процентни пункта повече, отколкото при прединото проучване. Друга анкета на радио SRF сочи, че 61% са готови да го отхвърлят. Според първото проучване подкрепата е над 50 на сто единствено в италиански говорещите райони на Швейцария (57%) и значително по-малка сред говорещите немски (43%) и френски (36%).

Какво ще се случи

Ако предложението на крайната десница действително се провали, то може да съживи и преговорите между Швейцария и ЕС за нов договор за икономическите им отношения. Сега те са в застой - отчасти заради преговорите за Брекзит, които принуждават Брюксел да внимава в отстъпките към други страни в хода на диалога с Лондон. "Не" на референдума може да им даде тласък и документът да се договори до края на годината.

Ако все пак кампанията на крайнодесните спечели, при конфликт между конституционна промяна и международното право националното законодателство ще има предимство. В момента несъответствията се изчистват с ново законодателство или нови референдуми.

Някои наблюдатели в Швейцария виждат нужда от повече суверенитет, но други не виждат смисъл от допитването. За австрийското издание "Ди пресе" швейцарският му сътрудник Доротее Нойрурер пише: "Изглежда парадоксално, когато в Швейцария, където се гласува с рутинно спокойствие четири пъти годишно, една партия смята, че трябва да спаси пряката демокрация с народна инициатива."

Дневник