Рим и Брюксел ще работят в следващите няколко дни за сближаване на позициите по проектобюджета на Италия за 2019 г., предаде Ройтерс.

Това стана ясно късно вчера, след като председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер прие италианския премиер Джузепе Конте. Двамата се видяха в навечерието на днешния извънреден Европейски съвет, посветен на Брекзит. Според Брюксел с проектобюджета си нарушава правилата на ЕС, тъй като не намалява големия си публичен дълг.

    „Работата ще продължи през близките няколко дни“, каза говорителка на ЕК след срещата.

На 21 ноември Еврокомисията предприе първи стъпки за обуздаване на Италия заради отказа й да промени проектобюджета си за следващата година. Ситуацията държи в напрежение цялата еврозона и може да доведе до глоби.

Правителството на Джузепе Конте иска да увеличи заемите, за да изпълни предизборните си обещания за намаляване на възрастта за пенсиониране, като гарантира минимален доход и някои данъчни облекчения. В Рим твърят, че увеличеното потребление ще ускори икономическия ръст. Комисията обаче не споделя това мнение.

В момента Италия има втория по големина дълг в Европа, съотнесен към БВП – 131 на сто. Други страни от Еврозоната се опасяват, че нови заеми могат да предизвикат криза на суверенния дълг като тази в Гърция през 2010 г., която едва не срина еврото.

Конте обаче отхвърли такава възможност.

    „Италия има толкова силни основи,че вие не можете да я сравнявате с Гърция, не можете да говоритеза криза в гръцки стил“, каза той пред журналисти след срещата.

Премиерът допълни, че дискусиите с ЕК ще продължат, но изтъкна, че не е предложил значителни промени в бюджета:

    „Срещата не бе решителна. Трябва да продължим разговорите. Не предложих никакви промени в главните реформи, които правителството включи в бюджета. Не сме говорили за дефицита“.

Той допълни, че разговорите за бюджета могат да продължат с някои от другите европейски лидери, които ще присъстват на днешната среща на върха в Брюксел за Брекзит.

Конте се надява диалогът с ЕК да помогне за успокояването на финансовите пазари и ще помогне за намаляването на лихвения спред между италианските и германските дългови книжа, който достигна до 300 пункта поради опасенията за бюджета на Рим.

Конте допълни, че дискусиите могат да помогнат на Италия да избегне по-нататъшни дисциплинарни процедури от страна на ЕК заради тази за свръхдефицит, която може да доведе до глоби.


Клуб Z