Медиите на Министерството на отбраната (МО) ще се борят с хибридните атаки. Това е заложено в проект за промените на Устройствения правилник на ведомството, обявен за обществено обсъждане в петък. Новите функции са възложени на Информационния център на Министерството на отбраната.

По дефиниция "центърът осъществява информационната политика на МО чрез използване възможностите на военните аудио-визуални, печатни и електронни средства за масова комуникация: Военен телевизионен канал, вестник "Българска армия" и информационен сайт www.armymedia.bg." В проекта за промени е записано, че съвместно с други структури от Министерството на отбраната и Българската армия, центърът участва в разработването на мерки за противодействие на хибридни атаки.

"Традиционно хибридната война се свежда до информационна война. В тази връзка, изпълнявайки основните си функции Информационният център на МО и неговите военни, електронни и печатни медии, съвместно с други структури, следва да участват в процеса на идентифициране и локализиране на източниците на хибридни атаки. Те се включват и в процеса на противодействие главно чрез разпространение на насрещна обективна информация, генерирана от авторитетни източници, които са в състояние да дезавуират хибридните атаки", пише в проекта.

Освен това служителите в медиите на отбранителното министерство ще станат държавни служители, тъй като част от тях сега работели по трудови правоотношения. Това целяло "запазване на тяхната експертиза и ненужно разходване на административен ресурс за провеждане на конкурсни процедури". С други думи работещите в информационния център и медиите ще могат да бъдат уволнявани по-трудно, тъй като ще са държавни служители. Подобно нещо се прави традиционно с всяка смяна на министър.

В новия устройствен план се преструктурират част от административните звена в министерството и се променят функционалните характеристики на други.

Заедно с промени в устройствения правилник за обществено обсъждане е обявен и нов класификатор на длъжностите на цивилните и военнослужещите в Министерството на отбраната. Целта на новия класификатор е да се промени начина за заплащане в отбраната. В момента заплатите зависят от воинския чин, а с промените трябва да зависят и от длъжността, образователен ценз, квалификация, степен на отговорност, професионален опит, физическо и психическо натоварване и т.н. Освен това трябва да се подобрят възможностите за кариерно развитие на военнослужещите като се създадат ясни правила за преминаване от една длъжност на друга.

В проекта за класификатор са определени 30 длъжностни нива. Най-високото е началникът на отбраната, а на най-ниското са младшите военни и цивилните длъжности. От публикуваните проекти обаче не се разбира как ще се променят заплатите.

Идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов беше повече пари да бъдат насочени към бойните поделения и хората на терен - войници, сержанти, младши офицерски състав. Очаква се увеличаването на заплатите да бъде стъпка към преодоляване на недокомплекта във въоръжените сили. В момента около 5500 места в армията не са заети. В бюджета за следващата година е предвидено увеличаване на заплатите в отбраната с 10%. То обаче няма да е еднакво за всички.

Дневник