Над 100 души са пострадали в сирийския град Алепо след химическа атака с токсичен газ, извършена със снаряди, изстреляни от район, контролиран от бунтовниците, предаде "Ройтерс". Според местни здравни служители това е първото подобно нападение срещу града, който от близо две години е в ръцете на правителствените сили, които успяха да изтласкат бунтовниците оттам.

Снарядите, съдържащи отровен газ, са предизвикали дихателни проблеми у десетки хора през нощта срещу събота в Алепо, съобщи група за мониторинг на обстановката в тази част на страната. А според официалната сирийска агенция САНА пострадали са 107 души, след като бунтовниците обстреляли три жилищни района на града, съобщава БТА.

Началникът на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали обвини за нападението бунтовническата групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра"). Той посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката. Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и че вероятно е бил използван хлор. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние.

Според говорителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Говорителят на руското министерство на отбраната подчерта, че по-рано е Москва предупредила, че организацията "Бели каски" се опитва да организира провокации в демилитаризираната зона около Идлиб, с цел да обвини правителствените войски в използване на химическо оръжие срещу местното население.

Русия смята да обсъди с Турция извършения от бунтовници обстрел. Двете страни ще говорят за инцидента като гаранти за спазването на режима на прекратяване на бойните действия в района на Идлиб. Той добави, че руски специалисти следят ситуацията в зоната за деескалация, подчертавайки, че за ситуацията в нея според споразуменията отговаря Анкара.

Бунтовниците отрекоха да са използвали химически оръжия и обвиниха правителството в Дамаск, че се опитва да ги натопи.

Дневник