Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма коментар по въпроса за апартамента, в който живее министърът на финансите Владислав Горанов, съобщава БТА. Министър-председателят заяви след срещата си с лидерите на ЕС в Брюксел, че Горанов е голям човек и трябва да отговори на всички въпроси.

"Той е голям човек. След като си го е писал в декларацията, да излезе и да обясни. Това е нашата публичност пред обществото - да си декларираш имота. Да излезе и да го обясни", каза Борисов в отговор на въпрос на български журналисти в Брюксел.

През седмицата главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че ще започне проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов заради информацията, че живее от години в апартамент в луксозен частен комплекс в София, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, въпреки че пазарният наем възлиза на 1800 евро месечно. Според вестник "Сега" финансовият министър е посочил в имуществената си декларация за 2017 г., че живее от 2012 г. в жилище от 180 кв.м във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Това е направено за пръв път тази година заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси. На 8 декември изтича срокът, в който антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да се произнесе дали е открила основания да го разследва.

Самият Горанов уточни, че жилището не е на собствениците на комплекса братя Домусчиеви, а на кръстника на децата му.

Бойко Борисов каза още в Брюксел, че от две години по-ниска цена на горивата не е имало и не вижда защо са нужни протести по тази тема. "Разбира се, не трябва да затварят улиците, защото на другите, които не са съгласни с тях, им се пречи на движението", добави премиерът.

Дневник