С победа в три сета на Марин Чилич срещу Лука Пуи Хърватия спечели купа "Дейвис" за втори път в своята история. Хърватските тенисисти записаха трети успех поединично и поведоха с 3:1, което обезсмисли петия двубой от финала в Лил.

В петък гостите взеха солиден аванс, след като Чилич победи Жо-Вилферд Цонга с 6:3, 7:5, 6:4, а Борна Чорич наигра Жереми Шарди с 6:2, 7:5, 6:4. Французите се върнаха в играта с успеха на двойки, но Пуи не успя да докара сблъсъка до решаващ пети мач.

Французинът показа сърцата игра и беше равностоен в големи моменти от срещата. Хърватинът обаче сервираше на познатото страхотно ниво и не даде на съперника нито една точка за пробив през целия мач.

Първият сет беше най-равностоен. Пуи вкарваше доста първи сервиси (67%) и това му позволи да доминира в подаванията си. Той все пак имаше проблеми с втория си начален удар и това доведе до две точки за пробив на Чилич.

Финалистът от Australian Open не се възползва от тях и двамата стигнаха до тайбрек. В него класата на световния №7 обаче натежа в решаващия гейм и той го спечели с лекота след 7:3.

След загубата на първата част Пуи нямаше сили да се противопостави на Чилич. Хърватинът отново не даде нито една точка за пробив на французина, а в същото време стигна до цели десет - по пет в двата сета. Той реализира три от тях - една във втората и две в третата част, и сложи точка на спора след 2.19 часа игра.

Хърватия спечели втора титла при третия си финал в купа "Дейвис". Първият трофей беше завоюван през 2005 г. от Иван Любичич и Марио Анчич след победа с 3:2 над Словения във финала.

Преди две години хърватите отново стигнаха до финала, но в състав Чилич, Иво Карлович и Иван Додиг загубиха с 2:3 от Аржентина с Хуан Мартин дел Потро, Федерико Делбонис и Леонардо Майер.

Французите, които спечелиха купа "Дейвис" през 2017 г., остават с десет титли след 19-ия си финал.

Тазгодишното издание на турнира беше последното в настоящия формат. След 118 години надпреварата ще претърпи коренни промени и се провежда по нова формула от 2019 г.

Финалите на купа "Дейвис" ще се превърне в едноседмично световното първенство в един град с участието на 18 отбора. Идеята беше предложена миналата година от инвеститорската група "Космос", чийто основател и президент е футболистът на "Барселона" Жерар Пике.

Дневник