Люис Хамилтън спечели Гран при на Абу Даби, последен старт за сезона във Формула 1. Световният шампион затвърди доминацията си през уикенда, след като стартира от първа позиция и успя да се справи с променливите условия и много обрати. Той смени гумите си още в шестата обиколка, след което успя да съхрани ресурса им, за да изкара цялата състезателна дистанция.

Британският пилот взе 11-а победа за сезона и 73-а в своята кариера. Общо за седми път през годината той успява да спечели, след като е потеглил от първата позиция.

Той изравнява най-доброто си постижение от 2014 г., когато също имаше 11 победи, но в 19 старта. Хамилтън е и първият пилот, който взима повече от 400 точки в рамките на един сезон. Той спечели 408 през 2018 г.

"Мерцедес" затвърди господството си в това състезание с пета поредна победа. Едва за втори път в турбохибридната ера на Формула 1, в която "Сребърните стрели" доминират, тимът не успя да спечели двойна победа в Абу Даби. Първият случай беше през 2014 г.

За Хамилтън победата е четвърта в Гран при на Абу Даби.

На подиума за петкратният световен шампион се класираха Себастиан Фетел и Макс Верстапен. В топ 10 влязоха още Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Карлос Сайнц, Шарл Леклер, Серхио Перес, Ромен Грожан и Кевин Магнусен. В своя последен старт във Формула 1 Фернандо Алонсо се класира 11-и.


"За мен беше привилегия да се боря със Себастиан (Фетел) в един толкова тежък сезон. Познавам го отдавна, той е много честен, упорит и трудоволюбов пилот. Знам, че догодина "Ферари" и Себастиан ще се върнат още по-силни", каза след състезанието шампионът Хамилтън.

Британецът благодари на всички в отбора си и на феновете, които го подкрепяха.

"Състезанието беше трудно, защото спрях много рано. Условията не бяха идеални, може би имаше как да бъдем по-спокойни, но в крайна сметка всичко завършва добре", добави шампионът.

"Той е шампионът, а годината беше много трудна за нас. Днес дадох всичко от себе си, за да го догоня, но той беше много силен. Надявам се да имаме по-добра година през 2019-а", каза Фетел.

Веднага след финала Фернандо Алонсо също се нареди до призьорите. Двукратният световен шампион зарадва публиката, правейки ефектни "донъти" със своя "Макларън" заедно с Хамилтън и Фетел.

Дневник